Polvinivelen nivelrikko: artroosin ilmenemismuodot ja hoito

Polvinivelen nivelrikko eli gonartroosi on usein keski- ja vanhuksilla esiintyvä sairaus, johon liittyy rappeuttavia-dystrofisia muutoksia polvinivelen rustokudoksessa. Nuorella iällä tällaista patologiaa voi myös esiintyä, etenkin urheilun ammattilaisten keskuudessa. Gonartroosilla on krooninen, vähitellen etenevä kulku. Pitkällä aikavälillä tämä sairaus voi aiheuttaa vamman, jos tarvittavaa hoitoa ei ole saatavilla. Tässä artikkelissa tarkastellaan polvinivelen nivelrikon ilmenemismuotoja ja hoitoa.

Miten polven nivelrikko ilmenee?

niveltulehduksesta johtuva polvikipu

Gonartroosilla, kuten olemme jo sanoneet, on asteittain etenevä kulku.

Tämän taudin alkuvaiheessa potilas on huolissaan vähäisestä polven kivusta, jota pahentaa pitkäaikainen fyysinen rasitus, esimerkiksi portaita kiipeäessään. Sairas henkilö voi viitata polvinivelen jäykkyyden tunteeseen, kivun esiintymiseen kävelyn alussa pitkän paikallaan olemisen jälkeen.

Polvinivelen nivelrikkoon alkuvaiheessa ei liity ulkoisia muutoksia vaurioituneella alueella. Jotkut potilaat valittavat polven lievää turvotusta. Lisäksi joskus tämä sairaus voi monimutkaistaa nivelkalvon sekundaarista tulehdusta. Tällöin nivelonteloon kerääntyy nestettä ja nivelen tilavuus kasvaa merkittävästi.

Sairauden edetessä kipuoireyhtymä tulee voimakkaammaksi. Se alkaa näkyä jopa pienellä fyysisellä rasituksella, katoaa levon jälkeen. Ajan myötä kipu muuttuu lähes vakioksi, häiritsemättä paitsi liikkeen aikana, myös levossa.

On valitettu nivelen motorisen toiminnan merkittävästä rajoituksesta. Liikkuessa voi kuulla kovaa rysähdystä. Taudin myöhemmissä vaiheissa polvinivel muuttuu epämuodostukseksi, mikä rajoittaa edelleen liikkumista.

Gonartroosin tärkeimmät hoitomenetelmät

Gonartroosin hoito alkaa konservatiivisella hoidolla.

Ensinnäkin sinun tulee välttää liiallista rasitusta nivelessä, yrittää kävellä vähemmän, tarvittaessa käyttää erityisiä ortopedisia laitteita, kuten ortooseja.

Lääkkeistä ei-steroidisia tulehduskipulääkkeitä (NSAID) käytetään kivun lievitykseen. Jos tulehduskipulääkkeet eivät antaneet odotettua vaikutusta, glukokortikosteroideja voidaan antaa nivelensisäisesti.

Lisäksi nivelensisäinen hyaluronihapon injektio on osoittautunut hyvin. Vuonna 2017 lääketieteellisen yliopiston tutkijat julkaisivat artikkelin, jossa todettiin, että kivun vaikeusaste ja nivelten toiminnan paraneminen nivelensisäisellä hyaluronihapon injektiolla on verrattavissa tulehduskipulääkkeiden käyttöön, mutta paikallinen vaikutus on parempi. eikä systeemistä vaikutusta.

Hoitosuunnitelma sisältää myös:

  • Kondroprotektorit;
  • Terapeuttinen voimistelu;
  • Fysioterapeuttiset toimenpiteet, esimerkiksi UHF-hoito.

Huomaa, että mitä tahansa lääkettä saa käyttää vain lääkärin ohjeiden mukaan.

Pitkälle edenneissä tapauksissa voidaan tarvita kirurgista toimenpidettä, mikä tarkoittaa vaurioituneiden nivelpintojen korvaamista keinotekoisilla implanteilla.