Niveltulehdus ei ole sairaus, vaan elämäntapa

Aluksi pieni epämiellyttävä tosiasia: kuluminen, ruston oheneminen nivelissä on olennainen osa kehomme luontaista ikääntymisohjelmaa.niveltulehduksen vaiheetRuston tarjonta, jolla ei käytännössä ole omia verisuonia, heikkenee elämän aikana, ja siitä tulee este nivelten normaalille toiminnalle. Itse asiassa tämä on niveltulehdus - tauti, jossa nivelsiteiden rusto ja kuidut ohenevat, ja jos puhumme polvinivelistä, myös meniskit. Tätä vaivaa voitaisiin pitää vanhusten sairautena, jos nykyaikaiset ihmiset, tietämättä siitä, eivät tuhoisi niveliä etuajassa. Joskus tulee siihen pisteeseen, että niveltulehduksen oireita havaitaan jopa murrosiässä.

Niveltulehdusta voidaan pitää vanhusten sairautena, jos nykyaikaiset ihmiset, itse tietämättä, eivät tuhoaneet niveliä etuajassa

"Rustoa, kuten kehon muita kudoksia, ravitaan veren kautta. Pienien astioiden kautta ravinteet toimitetaan nivelalueelle. Ja tässä on mielenkiintoista: kun liikkumme, 4-5 kapillaarista viidestä suorittaa tehtävänsä. Ja kun nivel on levossa, kapillaareja on vain 1-2, toisin sanoen kun nivelemme ovat liikkumattomassa tilassa, ravinto vähenee 3-4 kertaa. "

Siksi yksi tärkeimmistä syistä niveltulehduksen kehittymiseen ihmisillä, jotka eivät ole vielä vanhoja, on istumaton elämäntapa: työskentely toimistossa tietokoneen ääressä, auton ajaminen, lepo kotona sohvalla. Lisäksi kylmä ja kosteus, verisuonisairaudet, lisääntynyt veren viskositeetti ja ylipaino vaikuttavat nivelen ravitsemukseen.

"Usein sanotaan, että litteät jalat johtavat niveltulehdukseen. Tämä ei ole täysin totta. Litteät jalat eivät ole tämän taudin välitön syy, sitä voidaan pitää vain altistavana tekijänä. Toinen asia on mielenkiintoisempi. Usein niveltulehdus kehittyy ihmisillä, jotka näyttävät yrittävän seurata terveyttään. Esimerkiksi he käyvät kuntokeskuksissa. Kuntosalilla he opiskelevat aktiivisesti kaksi tai kolme tuntia pari kertaa viikossa. Se on hyvä sydämelle, mutta ei ylikuormitetuille nivelille. Sama koskee juoksemista. Se on hyvä tapa, mutta sinun on valittava oikeat juoksukengät - erityiset erityisesti juoksemiseen tarkoitetut, hyvällä pehmustuksella kantapäässä. "

Lisäksi ihmiset tulevat usein ortopedin luokse ruokavalion jälkeen nivelkivusta. Näyttää siltä, että se on laihtunut, paino on laskenut, nivelten pitäisi olla "onnellisia", mutta ne satuttavat. Asia on, että ruokavalion aikana he eivät saaneet tärkeitä ravintoaineita, jotka ovat välttämättömiä jatkuvalle uudistumiselle, mukaan lukien rasvat, joista he usein yrittävät luopua laihdutuksen aikana.

Nivelrikko voi johtua myös nivelten vammoista, erityisesti murtumista. Jonkin ajan kuluttua loukkaantumisesta voi esiintyä nivelkipua - tämä on ns. Traumaperäinen niveltulehdus.

"Paras tapa tukea niveliäsi on säännöllinen, rauhallinen liikunta suurten amplitudien nivelliikkeiden ja hyvän ravitsemuksen muodossa. Jos sinulla on jo niveltulehdus, sallitusta fyysisestä aktiivisuudesta tulisi keskustella traumatologin kanssa. "

Vaurioitunutta rustoa ei voida korjata, mutta se on mahdollista liikkua ilman kipua.

Tärkeintä on estää uusiutuminen.

Nivelrikko voi kehittyä melkein kaikissa nivelissä. Esimerkiksi korkeakorkoisten kenkien käyttö kuluttaa rustoa jalan pienissä nivelissä, etenkin isossa varpaassa. Mutta useammin potilaat tulevat lääkäriin valituksissa suurten nivelten - olkapään ja polven - kivusta.

"Tauti voi kehittyä oireettomasti 10 tai 20 vuoden ajan. Joskus se voidaan tunnistaa ennen tulehduksen alkua - lääkärintarkastusten tai muihin ongelmiin liittyvän tutkimuksen aikana ", traumatologi kertoo.

Ensimmäiset oireet niveltulehduksesta, jonka potilaat alkavat tuntea, ovat nivelten jäykkyys pitkän lepoajan jälkeen, nivelten turvotus; jos tauti kehittyy hartioissa, on vaikeaa päästä kädellä alaselään, selkään, jos jaloissa sattuu mennä alas portaita, ilmestyy ontuvuutta, etäisyys, jonka henkilö kulkee ilman epämukavuutta, vähenee vähitellen . Jos nivelet alkavat satuttaa jopa levossa, se osoittaa jo patologisen prosessin merkittävän vakavuuden, kun rustosta ei ole jäljellä mitään. Yleensä potilaat hakevat tällä hetkellä apua lääkäreiltä.

Paras tapa tukea niveliäsi on säännöllinen, rauhallinen liikunta ja hyvä ravitsemus.

"Ensinnäkin vähennämme tulehdusta määräämällä lääkkeitä ja rajoittamalla kuormitusta, vähentämällä kipua nivelalueella. Terävä kipu katoaa ensimmäisten 1-2 viikon aikana. Mutta sitten on välttämätöntä jatkaa aktiivista hoitoa, joka kestää yleensä noin 1-2 kuukautta. Päätehtävänä on pysäyttää yhteinen tuhoaminen ja estää uusiutuminen. Rustoa ei voida palauttaa, rakentaa, mutta on mahdollista saavuttaa vakaa remissio, ja sitten on mahdollista elää niveltulehduksen kanssa, eli liikkua ilman kipua ja vaivaa monien vuosien ajan. On vain tärkeää noudattaa moottorijärjestelmää, syödä oikein ja olla liian kylmää. Selitän usein potilaille, että niveltulehdus ei ole sairaus, vaan elämäntapa. "

EMS-klinikan nykyaikaisten laitteiden avulla voit nopeasti ja tarkasti arvioida, mitä nivelillä tapahtuu. On mahdollista ottaa yhteyttä ortopediseen traumatologiin, suorittaa laboratoriodiagnostiikka, suorittaa röntgenkuva ja ultraääni nivelestä ennaltaehkäiseviin tarkoituksiin ruston tilan arvioimiseksi. Ja kivun sattuessa nämä tutkimukset ovat yksinkertaisesti välttämättömiä.