Lannerangan osteokondroosi - oireet ja hoitomenetelmät

Lannerangan osteokondroosia, jonka oireet ja hoito ovat monille tuttuja, kohtaa merkittävä osa aikuisväestöstä. Syynä tähän on lannerangan tiheä kuormitus. Selkäkipu aiheuttaa noin 85 % osteokondroositapauksista, ja siksi sen oireiden ja hoidon tulisi olla kaikkien tiedossa. Tämä auttaa estämään taudin kehittymisen ja tarjoamaan apua mahdollisimman nopeasti.

Lannerangan osteokondroosi on sairaus, jota esiintyy useimmilla ihmisillä

Taudin kuvaus

ICD-10: n mukaan osteokondroosilla on koodi M-42. Tämä ICD-koodi sisältää kolme tämän patologian lajiketta:

 • nuorten selkärangan osteokondroosi;
 • selkärangan osteokondroosi aikuisilla;
 • määrittelemätön selkärangan osteokondroosi.

Lannerangan osteokondroosin koodi sisältyy epämuodostuvien dorsopatioiden lohkoon kansainvälisen luokituksen mukaan. Naapuriryhmä, spondylopatiat, sisältää sellaisen patologian kuin lannerangan spondyloosin. Sille on ominaista selkärangan etuosan pitkittäisen nivelsiteen välilevyjen annulus fibrosuksen rappeutuminen. Tämä patologia ilmenee selän ylikuormituksen seurauksena kehon suojaavana reaktiona. Deformoivalla spondyloosilla on samanlainen kulku, mutta samalla se eroaa oireiltaan hieman osteokondroosista.

Tämän selkärangan osan anatomisen rakenteen ominaisuudet, nimittäin sen taipuma eteenpäin, tarjoavat mahdollisuuden kävellä pystyssä. Lanne on yksi liikkuvimmista osista, joka yhdistää kiinteän ristiluun ja inaktiivisen rintakehän alueen. Nostettaessa painoja, aliravitsemus, alhainen fyysinen aktiivisuus, nikamavälilevyt kuluvat nopeammin. Niiden ohenemisen seurauksena ei ole vain tämän osaston liikkuvuuden rikkominen, vaan myös lisääntynyt puristuneiden hermojen riski sekä selkäytimen hyytelömäisen aineen asteittainen ulkoneminen tuloksena olevaan onteloon. ICD-10: n patologioista lannerangan osteokondroosia esiintyy useimmiten tässä ryhmässä.

Syyt

Kuten edellä mainittiin, tärkein syy osteokondroosin esiintymiseen on juuri pystyasennossa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että tämä patologia ilmenee kaikissa ihmisissä.

Alhainen fyysinen aktiivisuus voi aiheuttaa lannerangan osteokondroosia

Lannerangan ulkoneman kehittyminen johtaa provosoivien tekijöiden vaikutukseen:

 • traumaattinen selkävamma;
 • aineenvaihduntaprosessien rikkomukset kehossa;
 • alhainen fyysinen aktiivisuus;
 • ylipaino;
 • pitkittynyt hypotermia;
 • stressi;
 • selkärangan synnynnäiset patologiat;
 • hormonaaliset muutokset;
 • asennon häiriöt;
 • turvatoimien noudattamatta jättäminen painoja nostettaessa, mikä johtaa taakan väärään jakautumiseen.

Nämä syyt johtavat nikamavälilevyjen ohenemiseen. Levy koostuu elastisesta rustokudoksesta, joka mahdollistaa nikamien liitoksen liikkuvuuden. Niiden rappeutuminen ei vain heikennä liikkuvuutta, vaan myös selkäytimestä ulottuvien hermojuurien vaurioitumisriski kasvaa merkittävästi. Jos terveellä ihmisellä niitä yleensä suojaa rustokudos, niin kun sitä ohenee, puristamiseen liittyy voimakasta kipua.

Oireet

Lannerangan osteokondroosin merkit voivat vaihdella riippuen siitä, mihin hermojuuriin patologia vaikuttaa. Rinta- ja lannerangan nikamien välisellä osteokondroosilla on useita kehitysvaiheita ja jokainen niistä voi ilmetä eri tavoin. Myös ohenemisvyöhykkeellä on suuri merkitys - riippuen siitä, mitä nikamavälilevyä ohenee, oireiden vakavuus ja luonne ilmenee eri tavoin.

Lannerangan osteokondroosin oireet vastaavat eri juurien puristamista:

 • L1: lle ja L2: lle on tunnusomaista aistihäiriöt. Tunnottomuus vaikuttaa niin kutsuttujen "ratsastushousujen" alueelle - reisien sisäosaan ja nivusiin. Tämän tyyppisen taudin komplikaatiossa, jossa on tyrä, kivuliaita tuntemuksia ilmenee välittömästi molemmissa jaloissa.
 • L5 - laukaisevan kivun esiintyminen lannerangan alueella. Myös herkkyys on heikentynyt tällä alueella ja isovarpaan alueella. Sen taivutuksessa on häiriöitä - traumatologit käyttävät usein tätä oiretta osteokondroosin diagnoosin tekemiseen.
 • Kun S1 vaikuttaa, ei ole ominaista vain ampuva kipu lannerangassa, vaan myös herkkyyden heikkeneminen jalan alueella. Tunnottomuus ulottuu pikkusormesta neljänteen sormeen. Myös tässä tapauksessa säären ja reiden ulkopinnan herkkyys vähenee merkittävästi. Plantaaristen ja Akilles-refleksien rikkoutuminen on mahdollista.
 • Jos Desproges-Gotteronin valtimo kärsii, se voi aiheuttaa reisien ja pakaroiden lihasten täydellisen halvaantumisen sekä tuntoherkkyyden menetyksen perineumissa.
 • L5–S1: n juurien samanaikainen vaurioituminen, johon liittyy valtimovaurio, lantion ja motoristen toimintojen täydellinen menetys.

Intervertebraalinen osteokondroosi ei voi vaikuttaa vain hermojuuriin, vaan myös verisuoniin. Kaikki tämä voi provosoida taustalla olevaan sairauteen liittyvien oireyhtymien kehittymistä.

radikulaarinen oireyhtymä

Kun juuret ovat vaurioituneet, potilaan kävely muuttuu. Hänellä voi olla kipua ei vain alaselässä, vaan myös sääressä, reidessä, pakarassa ja jopa jaloissa. Radikulaarisen oireyhtymän yhteydessä kivuliait tunteet ovat luonteeltaan tylsiä ja näkyvät vain toisella puolella. Lannerangan alueella on pistelyn ja kananlihaksen tuntemuksia. Kivuliaat tuntemukset loppuvat lämmittelyn jälkeen, mikä johtuu verenkierron stimulaatiosta ja ruuhkien helpottamisesta.

Iskeeminen oireyhtymä

Se johtuu verisuonten puristamisesta ja verenkiertohäiriöistä lantion elimissä. Tämä aiheuttaa häiriöitä niiden elinten toiminnassa, jotka eivät saa riittävästi ravintoaineita verestä. Se ilmenee tuskallisina tunteina kävelyn aikana, jotka katoavat levon aikana. Reiden sisäpuolella ja pakaroissa voi olla kipua.

Selkärangan oireyhtymä

Johtuu pitkäaikaisesta hoidon puutteesta. Ilmenee kävelyn muutoksissa, luurangon asennossa, kumartumisen ulkonäössä.

merkintä:Useiden välilevyjen rappeuttavien leesioiden taustalla voi kehittyä lannerangan spondyloartroosi, jonka seurauksena nivelalueen luualueille voi alkaa muodostua piikikkäitä luukasveja.

Taudin vaiheet

Rinta- ja lannerangan osteokondroosi kehittyy vähitellen. Patologian kehitys kulkee useissa vaiheissa. Jokainen seuraava on vaikeampi hoitaa.

 1. Levyn tuhoaminen. Tässä vaiheessa potilas on huolissaan lievästä lannerangan kivusta. Epämukavuus lisääntyy fyysisen rasituksen myötä, eikä se esiinny rauhallisessa tilassa.
 2. Kuiturenkaiden tuhoaminen. Tänä aikana nikamien välinen etäisyys alkaa jo kutistua niin paljon, että voimakasta kipua alkaa ilmaantua. Kivuliaita tuntemuksia ei esiinny vain lannerangan alueella, vaan ne säteilevät myös pakaraan, reisiin ja sääreihin. Toisen asteen osteokondroosin yhteydessä potilaat menevät useimmiten lääkäriin.
 3. Välilevytyrän muodostuminen. Kipu on pysyvää. Kivun voimakkuus on niin voimakas, että potilaalla alkaa taudin aiheuttama tasainen muutos asennossa ja kävelyssä. Ajan myötä luun epämuodostumia kehittyy.
 4. Liikehäiriöt. Kivun vuoksi potilaalla on vaikeuksia liikkua. Tässä vaiheessa vammaisuus on jo todettu.
Lannerangan osteokondroosin edenneessä vaiheessa ihmisen motorinen aktiivisuus pahenee.

Hoitomenetelmät

Kun lumbosakraalisen selkärangan osteokondroosin oireita ilmaantuu, potilaat hakeutuvat hoitoon. Toisen asteen vaurioituessa kipu muuttuu pysyväksi, mikä häiritsee jokapäiväistä elämää. Tämä on syy lumbosakraalisen selkärangan osteokondroosin hoidon aloittamiseen.

Terapia tässä tapauksessa suoritetaan useilla tavoilla:

 • Fysioterapia. Se auttaa vahvistamaan selän lihaksia ja auttaa säilyttämään selkärangan oikean asennon lihaksikkaan rungon ansiosta.
 • Hieronta. Lievittää kipua, auttaa palauttamaan verenkiertoa.
 • injektiot. Ne ovat olennainen osa lääketieteellistä hoitoa. Niitä voidaan käyttää sekä oireiden nopeaan poistamiseen että akupunktioon.
 • Voiteet ja voiteet. Poistaa kipua käyttöalueelta, vähentää kudostulehduksen ilmenemismuotoja.

Lannerangan osteokondroosin hoito voidaan suorittaa useilla tekniikoilla - tämä auttaa saamaan selkeimmän tuloksen.

merkintä:Kaikkien menetelmien käyttö ilman hoitavan lääkärin lupaa voi olla vaarallista terveydelle.

Sairaanhoidon

Kun potilaalla on vaikeita oireita, eikä tautia ole aikaisemmin hoidettu, akuuttien oireiden lievittämiseen käytetään lääkkeitä. Tämä hoitosuunta sisältää akuutin kivun lievityksen sekä kudosten ja elinten normaalin toiminnan palauttamisen.

Lannerangan osteokondroosin ensimmäisissä oireissa käytetään lääkärin määräämiä lääkkeitä.

tulehduskipulääkkeet

Ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet ovat yksi keino hoitaa lannerangan osteokondroosia sen akuutissa vaiheessa. Tämän ryhmän lääkkeet pysäyttävät tulehdusprosessin ja niillä on kipua lievittävä vaikutus.

Leesion 2. vaiheen selkärangan lääkehoito voidaan suorittaa lääkkeiden avulla seuraavissa muodoissa:

 • Voiteet. Lannerangan osteokondroosia varten tarkoitettu voide levitetään suoraan akuutin kivun alueelle. Tämä aineryhmä voi sisältää aktiivisia monisuuntaisen toiminnan komponentteja ja ei vain poista tulehdusta, vaan myös lievittää kouristuksia, stimuloi rustokudoksen palautumista.
 • injektiot. Auttaa neutraloimaan akuuttia kipua lyhyessä ajassa. Injektioiden avulla aktiivisten aineiden imeytyminen alkaa nopeammin, mikä auttaa lievittämään tilaa.
 • Tabletit. Tablettimuodossa tätä lääkeryhmää käytetään akuutin kivun puuttuessa.

Lihasrelaksantit

Ne lievittävät lihasspasmia, mikä helpottaa lääkkeiden imeytymistä ja auttaa vähentämään kipua.

Glukokortikoidit

Niitä käytetään tulehduskipulääkkeiden ja lihasrelaksanttien käytön vaikutuksen puuttuessa. Ne määrää vain lääkäri ja ne otetaan hänen valvonnassaan.

saartoja

Valmistelut paikalliseen kivunlievitykseen. Älä käytä pitkään aikaan, koska ne voivat aiheuttaa vastustuskyvyn muodostumista vaikuttaville aineille.

Terapiaa ilman lääkkeitä

Lannerangan osteokondroosin hoito voidaan suorittaa myös ilman lääkkeiden käyttöä. Tämä hoito on otettu hyvin vastaan, koska sen avulla voit stimuloida kehon luonnollista palautumista.

Terapeuttinen harjoittelu on avain nopeaan päästä eroon lannerangan osteokondroosista

Hieronta

Kohdunkaulan ja lannerangan osteokondroosissa yksi yleisimmistä hoitomenetelmistä on hieronta. Se stimuloi verenkiertoa, parantaa imusolmukkeiden ulosvirtausta, mikä vähentää turvotusta ja poistaa kipua.

Fysioterapia

Liikuntaterapia sisältyy tuki- ja liikuntaelinten sairauksien hoidon pakolliseen kuntoutusohjelmaan. Harjoitukset lannerangan osteokondroosille auttavat vahvistamaan lihasrunkoa, jonka avulla voit säilyttää selän oikean asennon. Jokainen lääkäri valitsee yksilöllisesti potilaan tilasta riippuen joukon harjoituksia lannerangan osteokondroosiin. Itsevalinta, jossa käytetään videoita tai ystävien suosituksia, voi johtaa tilan heikkenemiseen.

Fysioterapiatoimenpiteet

Lannerangan osteokondroosin fysioterapiaa käytetään tilan lievittämiseen, koko kehon vahvistamiseen, tulehduksen vähentämiseen ja lihasspasmien vähentämiseen. Elektroforeesi stimuloi luurankolihaksia tukemaan selkärankaa. Fonoforeesi, darsonvalisaatio, akupunktio ja muut menetelmät palauttavat imusolmukkeen ulosvirtauksen ja stimuloivat kudosten korjausta. Näitä toimenpiteitä käytetään pahenemisvaiheen aikana ja ne päättyvät kymmenentenä tai yhdentenätoista päivänä hoidon aloittamisen jälkeen.

Huolimatta lukuisista tavoista hoitaa tätä sairautta, ennaltaehkäisy on paljon helpompaa - urheile, syö oikein, noudata päivittäistä rutiinia. Tämä auttaa suojaamaan itseäsi useimpien patologioiden kehittymiseltä.