Polven nivelrikko: oireet ja hoito

Polvinivel on kehon alue, joka kärsii raskaasta päivittäisestä stressistä ja suorittaa lukuisia tärkeitä toimintoja. Siksi polvinivel on altis erilaisille vaurioille. Erityisesti sellainen sairaus kuin polvinivelen niveltulehdus on yleinen sairaus, joka on alttiimpia aikuisille naisille, urheilijoille.

Mikä on polven nivelrikko?

Tauti on ruston kudoksen surkastuminen tietyllä alueella. Sairauteen liittyy useita oireita, kuten nivelten liikkuvuuden heikkeneminen, kipu ja tyypillinen murros liikkuessa.

Asianmukaisen hoidon puuttuessa nivelrikko muuttuu krooniseksi. Tässä tapauksessa ei vaikuta vain itse rustokudos, vaan myös sen kuori sekä lähellä olevat nivelsiteet ja lihakset. Nivel on vakavasti epämuodostunut, rustokudoksen pinnalle ilmestyy osteofyyttejä (luukasvut). Taudin oireet korostuvat.

Taudin syyt

Sairaus on ensisijainen tai hankittu. Ensisijainen nivelrikko esiintyy syntyessä, ja sen ensimmäiset oireet ilmenevät varhaislapsuudessa. Tässä tapauksessa taudin syyn katsotaan olevan poikkeavuuksia nivelen tai sen nivelsiteiden kehityksessä.

Polvinivelen niveltulehduksen syitä ovat muun muassa:

 1. Polvileikkaus (esimerkiksi meniskin poisto). Tässä tapauksessa nivelen kudokset ovat alttiimpia kulumiselle.
 2. Polven mekaaniset vauriot (luunmurtumat, dislokaatio, murtuma).
 3. Merkittävä fyysinen rasitus tällä alueella (esimerkiksi painoja nostettaessa).
 4. Niveltulehdus, jalkojen sairaudet.
 5. Aineenvaihduntahäiriöt, ylipaino.

Riippuen tekijöistä, jotka johtivat polviniveltulehduksen puhkeamiseen ja kehittymiseen, tauti voi olla yksipuolinen tai kahdenvälinen. Yksipuolinen nivelrikko voi ilmetä trauman, leikkauksen seurauksena. Ja tekijät, kuten ylipaino ja väärä aineenvaihdunta, johtavat usein taudin kahdenväliseen muotoon.

Oireet

Taudin ensimmäiset merkit eivät näy heti (useita kuukausia tai vuosia muodonmuutosprosessin alkamisen jälkeen). Vaikka epämukavuutta polven alueella voidaan havaita taudin hyvin varhaisessa vaiheessa.

terve rusto ja polvinivelen nivelrikko

Polvinivelen nivelrikolla on 4 vakavuusastetta, jolle on ominaista erityinen hoito ja joukko oireita:

 • 1. asteen polvinivel.Tauti ei käytännössä ilmene millään tavalla, lukuun ottamatta epätavallisia tuntemuksia polven alueella. Lisäksi, jos asianmukaisiin toimenpiteisiin ei ryhdytä ajoissa, tauti kehittyy ja aiheuttaa potilaalle yhä enemmän kärsimystä.
 • 2. asteen polvinivel.Liikkeen aikana polvinivelen alueella esiintyy kipua, joka voi jatkua levossa.
 • Kolmannen asteen polvinivel.Kipu tuntuu voimakkaammalta, kärsivän nivelen motorinen toiminta vähenee. Jos kipu tulee sietämättömäksi, nivel on hyvin rajallinen, potilas tarvitsee leikkausta ja joskus nivelen korvaamista.
 • Polven nivelrikko luokka 4jolle on ominaista nivelrustokudoksen täydellinen tuhoutuminen. Tässä tapauksessa hoidettaessa kirurginen interventio on välttämätöntä.

Kuinka hoitaa polvinivelen nivelrikkoa

 1. Fysioterapia.Tämän hoitomenetelmän avulla voit saavuttaa positiivisia tuloksia taudin kehittymisen alkuvaiheessa. Fysioterapian toimenpiteet voivat olla erilaisia:
  1. Anestesiahoito (UV -hoito, magnetoterapia). Nämä menetelmät voivat poistaa niveltulehduksen oireet, erityisesti kivun, ja lisätä nivelen liikkuvuutta.
  2. Tulehduskipulääke (infrapuna-altistus, UHF-hoito). Nämä menetelmät voivat vähentää kipua, pysäyttää tulehduksen ja nivelten tuhoutumisen.
  3. Rekonstruktiivinen fysioterapia (ultraäänialtistus, terapeuttiset kylpyammeet, darsonvalisaatio) parantaa ravitsemusta ja verenkiertoa nivelen rustokudoksessa.
 2. Niveltulehduksen lääketieteellinen hoitopolvi on määrätty lievittämään taudin oireita sekä palauttamaan vaurioitunut nivel. Oireiden poistamiseksi käytetään ei-steroidisia tulehduskipulääkkeitä. Jos tauti etenee tämän ryhmän lääkkeiden ottamisen jälkeen, määrätään hormonaalisia aineita, jotka auttavat poistamaan nopeasti kipua, tulehdusta ja turvotusta. Hormonien ottaminen voi johtaa lukuisiin sivuvaikutuksiin, joten nämä varat voidaan ottaa vain erityistapauksissa (esimerkiksi merkittävän niveltulehduksen ja tulehdusnesteen muodostumisen vuoksi niiden onteloon). Pääsykurssin tulisi olla lyhyt, lääke ruiskutetaan suoraan niveleen enintään 1 kertaa 10 päivässä. Chondroprotectors ovat aineita, jotka on määrätty vaurioituneen nivelkudoksen palauttamiseksi. Näiden lääkkeiden käyttö on erittäin tehokasta taudin alkuvaiheessa, kun rusto on hieman vaurioitunut. Mutta taudin edistyneessä muodossa tarvitaan radikaaleja hoitomenetelmiä. Kondroprotektorien vastaanoton tulisi olla säännöllistä, koska vain tässä tapauksessa saavutetaan positiivinen terapeuttinen vaikutus. Paikallisesti käytettäviä keinoja (voiteita, geelejä) käytetään apulääkkeinä, ne auttavat parantamaan verenkiertoa ja ravitsemusta nivelalueella, vähentävät kipua ja epämukavuutta vaurioituneella alueella ja lämmittävät. On tärkeää muistaa, että niveltulehdusta on mahdotonta parantaa vain paikallisilla lääkkeillä, näitä varoja käytetään vain lisäyksenä päähoitoon. Edellä mainitun lisäksi nivelsisäisiä injektioita pidetään erittäin tehokkaina lääkkeinä, toisin sanoen injektioina niveliin polvinivelen niveltulehdukseen.
 3. Kirurginen hoito.Jos tauti on edennyt pitkälle, kirurginen interventio on tarpeen. Voidaan käyttää erilaisia kirurgisia menetelmiä, jotka eroavat toisistaan niveleen kohdistuvan vaikutuksen asteesta:
  • Artroskopia suoritetaan endoskoopilla, joka työnnetään polvinivelen alueelle pienillä puhkaisuilla. Leikkauksen seurauksena nivelkudoksen vaurioituneet alueet poistetaan.
  • Osteotomia on osoitettu, kun nivel on jo epämuodostunut. Leikkaus suoritetaan useissa vaiheissa: ensin luu murtuu määrätyssä paikassa, sitten se tuodaan oikeaan asentoon, minkä jälkeen se liitetään erityisillä kiinnittimillä.
  • Endoproteesi on radikaalin kirurginen menetelmä, joka on määrätty ruston kudoksen täydelliseen tuhoamiseen. Toimenpide on vahingoittuneen nivelen täydellinen tai osittainen korvaaminen.
  • Polvinivelen niveltulehduksen hoito kansanlääkkeillämahdollisesti aputekijöinä. Luonnollisesti on mahdotonta määrätä näitä varoja yksin; tarvitaan alustava kuuleminen asiantuntijan kanssa.

Polvinivelen nivelrikon ehkäisy

Ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä ei tietenkään voida taata polvinivelen epämuodostuneen niveltulehduksen kehittymisen estämiseksi, mutta on täysin mahdollista vähentää sen esiintymisen riskiä. Ehkäisy on melko yksinkertaista, se koostuu ensinnäkin normaalipainon ylläpitämisestä, säännöllisestä kohtuullisesta fyysisestä aktiivisuudesta, oikeasta ravitsemuksesta.

Ennaltaehkäisevänä harjoituksena tällaiset fyysiset aktiviteetit sopivat hyvin:

 • Kävely.
 • Uima.
 • Ajaminen polkupyörällä.
 • Erityisiä harjoituksia nivelten vahvistamiseksi.

Oikean ravinnon osalta on varmistettava, että ruokavalio sisältää:

 • Proteiinituotteet (vähärasvainen liha, kala, maitotuotteet).
 • Kollageenia sisältävät tuotteet (hyytelö, liha, hyytelö).
 • Elintarvikkeet, jotka sisältävät B -vitamiineja (munat, banaanit, kaali).
 • Vihannekset ja hedelmät.
 • Riittävä määrä vettä (vähintään 2 litraa päivässä).

On aterioita, joita on rajoitettava. Näitä ovat rasvaiset, paistetut, makeat ja liian suolaiset ruoat sekä alkoholijuomat.