Osteokondroosi - mikä tämä tauti on

niskakipu osteokondroosilla

Kaikki ovat kuulleet sellaisesta sairaudesta kuin osteokondroosi, mutta kaikki eivät tiedä, mikä on tämän sairauden ydin. Lääkärit diagnosoivat päivittäin suuren määrän potilaita, mutta vain harvat ymmärtävät, mikä on osteokondroosi. Tämä patologinen tila diagnosoidaan nyt paitsi vanhemmilla potilailla, kuten se oli 10-20 vuotta sitten, myös 20-vuotiailla. Tällaiset surulliset tilastot liittyvät ensisijaisesti moderniin epäterveelliseen elämäntapaan.

Jos löydät osteokondroosin määritelmän mistä tahansa lääketieteellisestä kirjallisuudesta, se kuulostaa seuraavalta - nämä ovat degeneratiivisia-dystrofisia muutoksia selkärangassa, jotka vaikuttavat ensisijaisesti nikamavälilevyihin, johtavat niiden päätoimintojen menetykseen, joka ilmaistaan monipuolisena kliininen kuva. Vaurioituneiden levyjen sijainnista riippuen selkärangan osteokondroosi erotetaan:

 • kohdunkaulan selkäranka;
 • rintakehä;
 • lanne.

Taudin kehittymisen syyt ja mekanismi

Jossakin tai toisessa asteessa osteokondroosin oireita kehittyy kaikilla vanhemman ikäryhmän ihmisillä. Tämä prosessi on olennainen osa ikääntymistä kehossa. Mutta valitettavasti tätä prosessia ei ole suljettu pois jopa nuorena, kun sen kehittymisen syy on traumaattiset vammat, selkärangan sairaudet, erilaiset selkärangan staattiset ja dynaamiset ylikuormitukset.

Useimmiten nikamavälilevyjen rustokudoksen rappeutuminen vaikuttaa selkärangan liikkuvimpiin osiin - ensinnäkin on kohdunkaula, toisessa - lannerangan ja kolmannessa - rintakehä.

Tällä hetkellä on kehitetty yli 10 teoriaa osteokondroosin kehittymisen syistä (vaskulaarinen, perinnöllinen, mekaaninen, allerginen, tarttuva, hormonaalinen jne. ), Mutta yksikään niistä ei paljasta täysin tämän taudin olemusta, ne ovat suunniteltu täydentämään toisiaan.

Osteokondroosin kehittymisen riskitekijät:

 • geneettinen taipumus tälle taudille;
 • endokrinologiset, metaboliset sairaudet;
 • krooninen infektio;
 • ylimääräiset kilot ja ylipaino;
 • huono ravitsemus ja vitamiinien, mikroelementtien puute elintarvikkeissa;
 • juomisjärjestelmän noudattamatta jättäminen piilevän kuivumisen kehittymisen myötä;
 • ikään liittyvät degeneratiiviset ja atrofiset muutokset ikääntymisprosessissa;
 • kärsivät selkärangan vammoista;
 • tuki- ja liikuntaelimistön patologia (väärä asento, litteät jalat, nivelrikko, selkärangan patologiset kaarevuudet, sääntelyn synnynnäinen hypermobiilisuus ja muut);
 • hypodynamia;
 • työ, joka liittyy jatkuvaan painonnostoon, pitkäaikainen oleskelu epämiellyttävässä ja ei-fysiologisessa asennossa;
 • ammattilaisurheilun harjoittaminen;
 • huonoja tapoja;
 • tapa kävellä korkokengillä.

Jatkuva istuva työ ei-fysiologisessa ja epämiellyttävässä asennossa on vakava tekijä osteokondroosin kehittymisessä.

Osteokondroosin kehitys ja eteneminen on pitkä prosessi, joka käy vähitellen läpi 4 vaihetta. Ensimmäisessä vaiheessa muutoksia tapahtuu nikamavälilevyssä. Sen ydin pulposus, joka on hyytelömäinen massa, koostuu proteoglykaaneista (nämä aineet suorittavat tärkeän tehtävän - niissä on vesimolekyylejä), jotka antavat levyn vaimennusominaisuudet.

Jostain syystä (levyn mekaaninen rasitus, kuivuminen, heikentynyt mikroverenkierto ja rustokudoksen ravitsemus) ydin pulposus menettää vähitellen vettä ja kuivuu. Tämä johtaa levyn kuiturenkaan elastisuuden menetykseen ja halkeiluun, sen korkeuden pienenemiseen, mutta prosessi ei ylitä sen rajoja. Yleensä osteokondroosin kehittymisen tässä vaiheessa ei ole oireita, vaikka tätä tautia voidaan aluksi hoitaa melko tehokkaasti.

Toisessa vaiheessa selkärangan epävakaus kehittyy. Levyn korkeuden laskun takia vierekkäiset nikamat tulevat lähemmäksi toisiaan, mikä johtaa selkärangan lihasten ja nivelsiteiden notkeutumiseen, minkä seurauksena nikamien patologinen liikkuvuus kehittyy, ne liukuvat pois toisistaan (spondylolisthesis ). Osteokondroosin tässä vaiheessa potilaat hakevat useimmiten lääkärin apua selkäkipujen yhteydessä.

Kolmannessa vaiheessa ilmenevät selvimmät morfologiset muutokset, ja aiemmin diagnosoimaton osteokondroosi havaitaan tässä vaiheessa lähes 100 prosentissa tapauksista. Tälle vaiheelle on ominaista komplikaatioiden, kuten ulkoneman ja levyn tyrän, kehittyminen. Selkärangan puoli-nivelet osallistuvat myös patologiseen prosessiin subluksoitumisten muodostumisella niihin.

Osteokondroosin kehittymisen viimeisessä vaiheessa tapahtuu mukautuvia muutoksia - keho yrittää jotenkin vakauttaa patologisen liikkuvuuden, mikä paljastuu marginaalisten osteofyyttien lisääntymisessä, joka lopulta täysin muurasi selkärangan. Tämä johtaa ankyloosin ja selkärangan patologisen kaarevuuden kehittymiseen.

Taudin oireet

Osteokondroosin oireet ovat hyvin erilaisia. Tämä tauti voidaan peittää mihin tahansa patologiaan - angina pectoris, neuralgia, munuaiskolikot jne. Osteokondroosin merkit riippuvat ensisijaisesti patologisen prosessin lokalisoinnista.

Kohdunkaulan selkärangan osteokondroosi

Kohdunkaulan osteokondroosin tärkeimmät merkit ovat päänsärky, joka alkaa niskakyhmässä ja leviää temporo-parietaalialueelle. Kipu on jatkuvaa, voimistuu, kun pää käännetään sivuille tai heitetään takaisin.

Usein kohdunkaulan osteokondroosin komplikaatio, jonka hoito on pakollista, on nikamavaltimon oireyhtymä. Tällöin aivojen verenkierto häiriintyy, mikä joissakin tapauksissa voi johtaa jopa aivohalvaukseen.

Kohdunkaulan osteokondroosin usein seuralainen on huimaus, joka voimistuu tai ilmenee äkillisillä liikkeillä kaulassa. Kipu voi esiintyä olkavyössä tai olkanivelessä, joka on eriteltävä niveltulehduksen, niveltulehduksen ja muiden nivelsairauksien kanssa.

Rintakehän alueen osteokondroosi

Rintakehäalueen vaurion pääoire on kipu. Kipu voi olla jatkuva ja kipeä (thoracalgia) tai akuutti lumbagon (thoracago) muodossa. Kivun lokalisointi riippuu patologisten muutosten tasosta. Kipu voidaan antaa rintaseinän takaosasta ja eteen.

Rintakehän osteokondroosi simuloi usein angina pectorista. Sydämen alueella on pistäviä kipuja tai pitkittynyt kipu. Toisin kuin angina pectoris, niihin ei liity fyysistä ja henkistä stressiä, eikä nitraatit vapauta niitä.

Rintakehän osteokondroosi voi myös simuloida ruoansulatuskanavan sairauksia - gastriitti, haimatulehdus, kolekystiitti ja niin edelleen.

Lannerangan osteokondroosi

Lannerangan osteokondroosin pääasiallinen ilmenemismuoto on kipu-oireyhtymä. Kipu voi olla krooninen kipeä (lumbodynia) tai akuutti ja lyhytaikainen (lumbago). Lannerangan osteokondroosin kipu säteilee yhteen tai kahteen jalkaan takapintaa pitkin, mahdollisesti alaraajat ovat kipeät.

Lannerangan osteokondroosi voi jäljitellä virtsakivitautia, joitain gynekologisia sairauksia ja jopa akuuttia kirurgista patologiaa, kuten akuuttia appendiittiä.

Kuinka diagnoosi tehdään?

Osteokondroosia voidaan epäillä potilaan valitusten, sairaushistorian, elämänhistorian (osteokondroosin riskitekijöiden tunnistaminen), fyysisen ja neurologisen tutkimuksen perusteella.

Diagnoosi voidaan vahvistaa radiografian avulla (alentunut levyn korkeus, selkärangan patologiset mutkat, osteofyyttien lisääntyminen, subluksoituminen selkärangan nivelissä, spondylolisthesis, spondyloosi, spondyloarthrosis). Välttämätön menetelmä komplikaatioiden, kuten ulkoneman ja levyn tyrän, diagnosoinnissa on magneettikuvaus. Myös CT: tä ja ultraääntä käytetään. Osteokondroosissa ei ole spesifisiä laboratoriomuutoksia.

Hoidon periaatteet

Osteokondroosin hoito on vaikea ja melkein mahdoton tehtävä, johon on suhtauduttava vain kattavasti. Lääkehoitoa käytetään vain kivun oireyhtymän pahenemiseen ja kehittymiseen. Tällaisissa tapauksissa käytetään tulehdusta, kipua lievittävää, dekongestanttia. He käyttävät myös lääkkeitä, jotka poistavat luustolihasten lihaskouristukset, ja lääkkeitä, jotka parantavat verenkiertoa selkärangan kudoksissa, palauttavat rustokudoksen.

Hoidon perusta on lääkkeettömät menetelmät, joita tulisi käyttää kattavasti ja säännöllisesti:

 • fysioterapia;
 • manuaalinen hoito;
 • hieronta ja itsehieronta;
 • laserhoito;
 • akupunktio;
 • fysioterapia (magnetoterapia, elektroforeesi, ultraäänihoito, balneoterapia).

Komplikaatioiden kehittyessä käytetään kirurgista hoitoa - selkärangan neurokirurgisia toimenpiteitä. Nykyaikaiset tekniikat mahdollistavat jopa vaurioituneen levyn endoproteesin tekemisen keinotekoisilla endoproteeseilla.

Jos et halua kärsiä selkäkipuista ja muista osteokondroosin oireista, ehkäisy auttaa sinua. Älä unohda välttää tämän patologian riskitekijöitä, johtaa aktiivista elämäntapaa, seurata työhygieniaa.